Jonas Lundström / Fatta taggtråd publikationer
 

Jag heter Jonas Lundström, är författare och aktivist, och har varit engagerad på olika sätt i ett antal grupper och sociala rörelser de senaste tjugo åren, bland annat inom rättvisefrågor, antirasism, migration, antimilitarism, miljö- och klimatfrågor, och djurrätt. Jag har skrivit nio böcker, två bokkapitel och ett gäng tidningsartiklar med fokus på samhällskritik och sociala frågor. Mitt perspektiv skulle kunna beskrivas som ekoanarkistiskt, eller som grönt, frihetligt vänster. Med en bakgrund som ledare inom frikyrkan och en teologie kandidat i bagaget har jag också ett starkt intresse för religiösa och teologiska frågor, även om jag idag lämnat kyrkan och min tidigare tro. I mån av tid, kraft och möjligheter skriver jag också annat, korrekturläser, föreläser, med mera. Du hittar mig på Facebook eller Instagram, och kan stötta ekonomiskt och få unik tillgång till texter via Patreon. Böckerna går att beställa via Bod:s bokshop, via de stora nätbokhandlarna (där också som e-bok), eller, till lite lägre pris, i formuläret nedan. Samtliga går också att låna eller fjärrlåna via kommunala bibliotek. Min första text i bokform var kapitlet "Vad är anarkism?" i antologin Att hoppas på ett annat system : En antologi om kristen tro och anarkism (Argument 2013). De följande åren skrev jag två böcker innan den bok som hittills sålt bäst publicerades. I Batongerna slår nedåt : En berättelse om brottsbekämpning (2016) vävs egna erfarenheter av möten med ordningsmakten samman med aktuell forskning och mediegranskning till en kritisk analys av rättssystemet som en rasistisk, våldsam, klassbevarande, patriarkal och ideologiskt förljugen institution.

Att besegra gudar : Haltande poesi för anarki, blev nästa bok, en kortare textsamling i det gränslösa gränslandet mellan poesi och prosa, religion och politik, kristendom och ateism (2018).

2019 - 2020 släpptes tre böcker. Anarkistiska blickar (nedan) innehåller ett sextiotal texter om en spretig mångfald av ämnen från ett anarkistiskt perspektiv. Brottsliga bibelbetraktelser (nedan), och uppföljaren Efterföljare, är en samling kortare postkristna reflektioner över livet och samhället som tar avstamp i bibeltexter från Gamla och Nya Testamentet.

avväpna människan släpptes i oktober 2021. Från baksidan: "Det största hotet mot människans överlevnad är vår imponerande framgång. Det effektiva utnyttjandet av naturen har fört oss mot en brutal ekologisk och samhällelig kollaps. Är katastrofen oundviklig, eller kan vi ändra riktning?" Landets Fria recenserade boken den 14/12-2021 och Birger Schlaug på sin blogg den 23/2, och Nerikes Allehandas kultursidor publicerade en intervju om boken den 6/2-2022. Det går att provläsa inledningen och delar av det första kapitlet här. En debattartikel med en lokal vinkel på boken publicerades i Dagens ETC, och i Dagen den 11/1-21 med ett perspektiv från den frikyrkliga antimilitaristiska tradtionen. Under 2022 har jag också bl.a. skrivit tidningsartiklar om Johan Rockströms ekomodernism i Syre, och om vägblockader och röstning i Landets fria tidning. 

Den senaste boken, Situationens sprängkraft : reflektioner från två pandemiår om makt, miljö och meningen med livet, släpps tills vidare enbart som gratis e-bok. Pdf och E-pub-filer finns längst ned på sidan.

Andras ord om böckerna

"Hans bibelbetraktelser är de sundaste jag läst, och uppbyggliga i ordets djupaste bemärkelse"/Petra Carlsson, docent i teologi och präst i Svenska kyrkan

"Top-notch writer"/Gabriel Kuhn, författare och översättare

"Batongerna slår nedåt är en bok som alla borde läsa."/Anna Lundberg, professor i välfärdsrätt vid Linköpings Universitet

"Batongerna slår nedåt är en personligt hållen kritik av ett rättssystem som nonchalerar de rikas brottslighet och slår mot de fattiga. Jonas Lundström driver en tydlig tes, hämtar relevanta exempel från nutida forskning och väver ledigt in egna erfarenheter i texten."/Magnus Hörnqvist, författare och docent i kriminologi vid Stockholms Universitet

"Lundström är en god stilist och hans lite slängiga språk gör boken lättläst. En del lakoniska kommentarer är riktiga pärlor med knivskarpa poänger. De korta kapitlen, mindre än en sida, heter saker som ´Att besegra Gud´, ´Ägd´ och ´Kvinnor som krossar skallar´. Han gör intressanta, ibland halsbrytande, tillämpningar på vår egen tid." Från recension av Håkan Arenius i tidningen Dagen.

"Batongerna slår nedåt, trots stundtals ojämn prosa och en viss spretighet, lyckas dock med mycket annat, särskilt att skildra vår ojämlika verklighet som vi behöver läsa om allt mer – nu när uttrycket ´lag och ordning´ har blivit en av vår tids viktigaste valfrågor." Från längre recension av Agri Ismaïl i Arbetaren.

"Det sista kapitlet i avväpna människan har fått mig att återuppväcka mitt förtroende för att människans omsorg och kärlek kommer segra över de maskiner som i en rasande takt utplånar oss. Men risken är att detta blir en pyrrhusseger för mänskligheten om inte tillräckligt många, tillräckligt snabbt, avväpnar människan."/ Jonas Ohlsson, ingenjör och aktivist i Extinction Rebellion

"Jonas Lundström erbjuder i avväpna människan inget mindre än ett perspektiv, en utsiktspunkt från vilken den mänskliga existensen kan betraktas. Det är inte för att du redan tror dig hålla med om det han skriver som du bör läsa det Lundström skriver. Du ska läsa Avväpna människan för att det är en chans att berika din blick."/Pelle Sunvission, författare till bl.a. Svarta bär och Svenska palmen (Verbal förlag).

"Avväpna människan är en behändig liten idébok ... Här finns massor av intressanta spår, men det blir i slutändan lite skissartat. Som en introduktion till olika teorier och praktiker eller som diskussionsbok i en studiecirkel tror jag dock att den skulle kunna fungera alldeles utmärkt." Från recension av Valdemar Möller i Landets Fria.

"[...] Den där meningen gillar jag. Den är på pricken. Nu är det förstås så att en bok där figurer som Elin Wägner, Peter Kropotkin och Joseph Tainter dyker upp med viss automatik har mitt gillande, det blir ju ofta så när det refereras till ens egna husgudar. Och när författaren riktar en vass, om än vänlig, udd mot Andreas Malm genom att konstatera att det snarare än explosioner behövs ett ihärdigt hamrande - för att skapa förutsättningar som gör att planeten fortsättningsvis kommer att ha förutsättningar att härbärgera goda samhällen för homo sapiens - så nickar jag bifall. Författaren skriver: ´Vi behöver tämja våra monster, förändra deras natur, göra dem ofarliga, och till sist fasa ut dem, samtidigt som vi ger plats för det vilda livet.´´". Från recension av Birger Schlaug.

"Men Lundström är den som ger konkreta och handfasta förslag till möjliga redskap i en aktivism för ett “mindre våldsamt, mer jämlikt och ekologiskt hållbart samhälle”. Från recension av En grönare kyrka i tidningen Dagen.

-Sammanfattning av Batongerna slår nedåt i Nordiska polisforskningsnätverkets nyhetsbrev (s. 6)

-Intervju i podden G-ordet om serien Brottsliga bibelbetraktelser.

-Fler recensioner: Jesus eller kyrkan: ett anabaptistiskt sökande efter kristen radikalitet i tidningen DagenBatongerna slår nedåt i bokbloggen Istället för bokcirkelEn förtryckares frihetliga fantasier hos nättidningen Dagens Seglora.



Bokpriser: Avväpna människan 80:-, Batongerna slår nedåt 115:-, Anarkistiska blickar 99:-,  Efterföljare 110:-, Brottsliga bibelbetraktelser 110:-, Jesus eller kyrkan 130:-, Att besegra gudar 75:-.

Leveranstider varierande beroende på lager m.m. Frakt tillkommer (45:-). I Örebro levereras böckerna om möjligt fraktfritt.

Kontakt/bokbeställning